Stukning eller Vrickning!

DöljStukning, eller vrickning, innebär att ledband översträcks eller går av genom alltför stor påfrestning och felaktig belastning. Det kan till exempel hända när du trampar snett eller faller omkull. Stukning inträffar ofta i sportsammanhang. En kraftig stukning kan vara svår att skilja från ett benbrott. Därför bör du kontakta din vårdcentral om du har mycket ont, har en tydlig svullnad eller om du inte kan stödja på eller röra den skadade leden.
Illustration: Svenska Grafikbyrån

Stukning kallas ibland vrickning. Oftast är det ett knä, en fotled eller fingrarna som drabbas. När leden belastas felaktigt brister ledbanden helt eller delvis. Det kan då bli en kraftig blödning under huden. Det stukade stället svullnar och gör ont. Om du skadar en fot eller ett knä får du ofta svårt att stödja på det skadade benet.

Ibland kan en axel, armbåge, finger eller knäskål vridas helt ur led, vilket gör mycket ont. Oftast får då leden en tydlig konturförändring, och det blir mer eller mindre omöjligt att röra leden.

Läkningstiden är oftast mellan tre och tolv veckor, men vissa skador läker inte utan operation. Läkningstid för en stukning kan, i vissa fall, vara lika lång som för ett benbrott, det vill säga från två till 40 veckor.

Symtom

När du stukar eller vrickar en led kommer smärtan plötsligt. Leden svullnar upp och det gör ont att röra den skadade kroppsdelen. Det kan också göra ont att stödja på leden.

Oftast uppstår en blödning, vilket kan synas som ett kraftigt blåmärke.

Egenvård

  • För att begränsa blödningen kring leden ska du hålla den skadade kroppsdelen stilla. Rådet är att vila i ett till två dygn för att svullnaden ska gå ner och värken avta.
  • Du bör hålla det skadade området högt, det vill säga högläge ungefär 20 cm över hjärtat. Försök också att hålla kroppsdelen högt när du sover genom att placera ett par kuddar under. Om det skadade området hänger ned kan onödigt mycket vätska samlas där. Då ökar smärtan och läkningen tar längre tid.
  • Elastisk binda kan användas som ett lätt stödjande förband.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Klicka på länken uppe till höger.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

Sök vård

Eftersom det kan vara svårt att skilja en kraftig stukning från ett benbrott bör du kontakta din vårdcentral:

  • Om du har mycket ont, leden är svullen och du inte kan röra eller stödja på den.
  • Om värken fortfarande är lika kraftig efter två till tre dagar.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. Klicka på Mina Vårdkontakter uppe till höger.

Undersökning

Eftersom symtomen på stukning kan vara mycket lika dem vid benbrott brukar läkaren röntga leden för att kunna se om något är brutet.

Behandling

I vissa fall, när ledband och ledkapslar brustit, kan en operation behövas. Efter operationen fixeras leden med förband under flera veckor.

 

Fakta lånad härifrån


Kommentarer
Postat av: Nathalie

Hej!



Satt igång Dagens Fråga. Lust att svara på den?

Kram

2010-04-15 @ 12:25:09
URL: http://naatys.blogg.se/
Postat av: FERHAT - Studerar till sjuksköterska

Vad tycker DU om killar som bloggar? Skulle vara tacksam om du kommenterade ditt svar på min blogg, vill gärna veta det då jag är en kille som bloggar mycket om just det jag pluggar om. Sedan svarar jag mycket på frågor om sjukdomar och sånt, som folk undrar. Min blogg är som många säger en lärorikt och intressant blogg.



Tack ifall du svara! ;)

2010-04-15 @ 12:44:36
URL: http://ferhat.blogg.se/
Postat av: Anna

Vilken najs text du har :) Fin blogg också :D Har Frågestund på min blogg om du har lust att ställa någon fråge :) Hade bra.

2010-04-15 @ 12:45:03
URL: http://theanna.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0